TÜM YAZILAR


Craft Tiyatro'da Kalp Oyunu..



Craft Tiyatro'da Kalp 

- Spoiler -

Sitelerinde şu cümleleri eklemişler,
"Kalp sevmek üzerine bir oyun…
Bir şehir, salgın, bencillik, ötekiler, yalnızlık, sevmek, mağdur olmak, çaresizlik, çok sevmek, AIDS, çok sevmek ama çok…

Çok severken kaybedenlerin oyunu Kalp 80’li yıllarda sadece eşcinsellerde görüldüğü iddia edilen bir salgının yarattığı korkuyu, dayanışmayı ve ötekileştirmeyi anlatıyor.

Herkes tarafından heteroseksüellerde de görüldüğü bilinirken korkunun büyümemesi için karantina benzeri hayata sürüklenen, baskı gören ve yalnızlığa itilen Ned, Emma ve Bruce’un hikayesi Kalp.

Ya Felix, büyük aşk. En sevdiğin ölürken güçlü kalabilir misin?
Bilmem.
Belki."


"Güne doğmuyor artık, sen de zorlama daha fazla"
"En sevdiğin ölürken güçlü kalabilir misin.."

Oyunculuk fazlasıyla iyiydi, bir erkeğin başka bir erkeği sevebilecek olması ve burada önemli olan konunun sadece sevgi olması güzel işlenmiş. 

Aslında 1982 yıllarında Geylerin arasında bulaşıcı bir hastalık olarak yaygınlaşan Aids HIV Virüsü olarak ileriki tarihlerde adlandırılacak olan  Emma isimli bir kadın doktor tarafından farkedilir. 
En az iki yıl devlete konu iletilmeye çalışıldıysa da Devlet içerisinde yüksek kademelerde de olan gayler kendi cinsel kimlikleri ortaya çıkmasın diye baskılamaya çalışırlar.

Oysa gey toplulukları toplumun içinde ve hiç bir kaygı duymadan özgürce, keyifle ve toplumun onları dışladığı kesimi, hiç bir şekilde umursamadan yaşamlarını sürdürüyorlar. Geylerin birirlerine bulaştırdıkları ve sonu hep ölümle biten bu hastalık yüzünden keyifleri kaçar ve Dr. Emma'nın tedavi arayışı süreçlerinde destek olmak için daha büyük ses getirecek bir topluluk haline dönüşmeye başlarlar. Bu topluluk içerisinde Gay aktivist yazar Ned Weeks, Times Gazatesi moda köşesi yazarı, Bakanlıkta çalışanlar da bulunur.. Bu veba hastalıktan kurtulmak ve bir an önce tedavisini bulabilmek için bütçe bulmak zorunda kalırlar.. Dr. Emma bir dernek kurar, Başkana kadar ulaşma çabasına girer.. 
Her geçen gün ölüm sayıları arttığında, halka durumun ciddiyetini anlatmaya ve onları bilinçli insan olmak için oldukça fazla çaba göstermektedirler üstelik bu gay hastalığı artık kadınlara da bulaşmaktadır. 

Gayleri bu hastalık kırıp geçirmekte ve kurduları dernekte de birbirlerine olan bağları da zayıflamaktadır. 
Bu direniş bazılarını cinsel ilişkiden uzaklaştırırken, bazılarının cinsel yaşamın korunması tarafında kalmaktadırlar.  Bu felaket bir türlü geçmemektedir. 

Gay topluluklarının, toplum içerisinde ne kadar dışlandığı ve uzakta tutuldukları yetmezmiş gibi zaten kendi başlarında bir yalnızlık içerisinde yaşadıklarını görmezden gelindiği, yaşamlarını da yitirmelerini görmezden geliniyor olması da üzerine eklenerek yok oluşları bir kaç yıllık bir süre sadece izlenmiştir. 

Toplum içerisinde bulunan her bir bireyin cinsel hayatını istediği gibi yaşama hakkına karışma gibi bir durum söz konusu pek tabii olamaz. Sırf hemcinslerine karşı arzu ve istek duymalarını anlamlandıramıyoruz ve empati kuramıyoruz diye, bu tarzda düşünen bireyleri yok sayamayız. 
İnsan insandır, evinde bulundurduğun bir evcil hayvana evlat rolünde nasıl konumlandırabiliyorsan, herhangi bir bireyi sevgilin, eşin, kardeşin rolünde de konumlandırabilmen gibi bir şey olmalı bu durum. 


Bu oyun seyirciye aşkı ve hayatın nasıl güzellikler içinde olması gerektiğini sorgulamaya davet ediyor. 
Sen hiç aşık oldun mu? 
Bu aşk gerçek aşk mı? 
Hayatın neresinde varsın ve sen kimsin.. 
Hayatın içindeki çaban ne? 
Dokunmanın yasak olacağı ve bir daha dokunamayacağın şu anda yaşayan en sevdiğin insanın bir gün.. 

Onlarca soru canlanıyor izleyen her kişide  ve tüm duyguların insani olduğunu, heyecanı, tutkuyu, içlerinde kopan fırtınayı ve nefreti oyuncularla beraber yaşamamak,  oyunculuğun geçirdiği hissiyatı hissetmemek imkansız. 

Emeği geçen herkesin emeğine sağlık...




Nilperi Şahinkaya - 24. Sadri Alışık Tiyatro Ödülleri / 2019 - Yardımcı Rolde Yılın En Başarılı Kadın Oyuncusu
Aras Aydın - XIX. Direklerarası Seyirci Ödülleri / 2019 - Küçük Salon Erkek Oyuncu

Kalp Oyunu
Yazan: Larry Kramer
Çeviren: Hira Tekindor
Yöneten: İbrahim Çiçek
Dekor & Işık: Kerem Çetinel 
Koreografi: Bahadır Efe
Hareket: Göksun Büyükkahraman
Kostüm: Nihal Kaplangı
Mekan Yönetimi: Şevval Çakır
Müzik: Ömer Sarıgedik 
Afiş: Zerrin Tekindor
Oynayanlar: Aras Aydın
Nilperi Şahinkaya
Cem Yiğit Üzümoğlu
Kerem Arslanoğlu
Burak Sarıkahya
Sinan Çatıkkaş
Nejdet Sert
Süleyman Kara
Soner Kurt









0 yorum:

 

Design by Event Faculty

sayfa sonu

Diğer yazılar için minik ok işaretlerini takip etmelisin!